mandag 14. desember 2009

Jul, Jul, Strålande Jul!

 Så er Julehøytiden kommet over oss igjen med stormskritt og alle er opptatt med julegaver, julevasking og siste innsats på skolen før Jul. Det er tross alt bare 5 dager til Juleferie og 11 dager til selveste Juleaften, men hva er egentlig jul?
Ordet jul kommer opprinnelig fra det norrøne ordet jôl, som refererer til jôlablôt. Dette var den opprinnelige, hedenske feiringen av midtvintersdagen (solsnu) i Norden. Dette er et godt eksempel på kristendommens evne til å tilpasse seg andre religioner. I stedet for å ta helt over og presse seg på, ble de gamle tradisjonene og feiringene omgjort til nye med ny mening og innhold.




















Gjennom århundrene har Julen forandret seg til en folkelig tradisjon for familien. Der hvor det før var en høytid for å feire Jesu fødsel, er det nå en høytid som fokuserer på familie, god mat, gaver og samhold. Dette er delvis fordi kristendommen har forandret seg, og delvis pga mediene og påvirkningen vi får utenfra. Gjennom reklamer og lignende har vi fått en mer folkelig Jul som fokuserer på familie, Julenissen og Julegaver. Coca Cola-nissen er et godt eksempel på hvordan media har brukt Julenissen til å skape et symbol om en spesiell type nisse som vi forventer å se hvert år.

For meg handler Julen om å være sammen med dem man er aller mest glad i. Den handler om å ha kvalitetstid med familien og den handler om alle de små tradisjonene vi har tatt vare på år etter år, og uten disse tradisjonene blir det bare ikke ordentlig Jul. Vi må for eksempel se Hovmesteren og Grevinnen på Lillejulaften etter å ha inntatt et måltid med Julegrøt med mandel og fenalår. Og vi må gå i kirken klokken tre på Juleaften. Uten disse tradisjonene har vi ingenting å fylle Jula med og ingenting å føle samhold gjennom.
Jeg syns Jula er den beste høytiden av alle, nettopp pga tradisjoner og pga den spesielle Julestemningen man alltid kommer i på denne tiden av året. Jeg føler meg alltid som en liten jente på Juleaften og det håper jeg at jeg kommer til å fortsette med!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar